måndag 6 december 2010

Long time no seen

...eller åtminstone inget inlägg här. Helgen har jag tillbringat med att göra allt annat än att laga mat känns det som. Snöskottning har tagit sin beskärda del, jag bara udrar, hur mycket snö finns det egentligen och varför har så mycket av den landat på vår garageuppfart.

En släkting kom förbi en sväng i också när jag stod och planterade ett par julgrupper och hade händer som var hyfsat jordiga, då fick jag frågan om jag bakade. Är det så man bakar sandkakor månne.

Lite tid fanns till adventsfika åtminstone och ett litet kakbak, nu är väl det mesta julstädandet och fejandet klart, så nu hoppas jag att jag ska hitta mer tid till att baka, laga mat och fixa julgodis. Jag har ialla fall snott ihop mormors pepparkaksdeg nu, så nu har jag ingen ursäkt, nu måste jag baka pepparkakorna. Och jag lovar, ni ska få ta det av världens bästa recept på pepparkakor, snart, men idag får ni hålla tillgodo med finska pinnar.


Finska pinnar

50 g sötmandel
5 bittermandlar
4 ½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör

1 äggvita
pärlsocker samt hackad sötmandel

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skålla mandeln några minuter i kokande vatten, kyl av och skala och mal mandeln eller mixa i matberedare.
3. Blanda mandel med mjöl, socker och matfett i en bunke eller i matberedaren. Slå in i plastfolie och kyl degen i frysen några minuter så blir den lättare att rulla till fingertjocka längder.
4. Lägg dem tätt intill varandra. Pensla med den lätt uppvispade äggvitan. Strö på pärlsocker och hackad mandel. Skär längderna i 4 cm långa bitar och lägg dem på smord plåt eller bakplåtsduk eller papper. Grädda ca 12 min.



2 kommentarer:

  1. Du är duktig du med snöskottning och julfix i hemmet. Ja, men vad kul att du seriöst funderar på en stockholmsttrip!

    Finska pinnar, det var många år sedan jag åt det. Men jag skulle ju inte tacka nej till en eller två så här till eftermiddagsfikat om jag säger så. =P

    Har du gjort baklawa någon gång?

    Kram Madde

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails