måndag 9 augusti 2010

Pippi på kyckling

Det känns inte dumt att veta var maten man äter kommer ifrån. Jag har förmånen att kunna köpa kyckling som föds upp på orten där jag bor, ok det är kanske inte billigare än massuppfödd kyckling i butiken, men mycket godare. Dessutom vet jag ju att kycklingarna haft det bra. Just det att man vet varifrån någon råvara kommer kanske gör att man gärna använder den oftare än andra. Åtminstone jag har då pippi på kyckling.

Hittade det här receptet i en buffétidning för några år sedan och det är helt perfekt så där när hösten smyger sig på men det ändå är lite sommar kvar, en god gryta som ändå är lätt och fräsch, mums...

Rivierakyckling med oliver

2 kg kycklingfiléer
1 kruka färsk timjan, hackad
1 kruka basilika
2 paket körsbärstomater (à 250 g)
3 vitlöksklyftor
2 gula lökar
½ flaska vitt vin (eller matlagningsvin)
2 hönsbuljongtärningar
1 dl vatten
2 lagerblad
2 burkar blandade gröna och svarta oliver med kärnor (á 215 g)
1 zucchini
olivolja
salt
grovmalen svartpeppar

1. Lägg kycklingen i en bunke. Häll över 1 msk olivolja, 1 msk timjan (spara resten) och 10 basilikablad. Vänd runt och låt marinera medan resten förbereds.
2. Skär körsbärstomaterna i halvor. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Skala löken och skär i klyftor.
3. Hetta upp 3 msk olivolja i en stor kastrull (eller stek i stekpanna och lägg efter hand över i en kastrull). Bryn kycklingdelarna på båda sidor tills de får färg. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa med utan att ta löken tar färg.
4. Tillsätt vin, buljongtärningar, vatten, hälften av tomaterna, timjan, lagerblad, oliver och 2 hela basilikastjälkar. Låt koka i 15-20 minuter eller tills kycklingen är färdig.
5. Hyvla zucchinin fint med en osthyvel. Lägg ner zucchini och resten av tomaterna när ca 3 minuter av koktiden återstår. Smaka av med 2 krm peppar och ev salt. Strö över basilikan och servera grytan med nykokt pasta och hyvlad parmesan.

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig till fullo! :-) Jag betalar t.o.m. gärna några kronor extra för att veta vartifrån maten kommer, att den är närproducerad och/eller ekologisk.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails