tisdag 10 augusti 2010

Sommar på burk

Ibland är det skönt att bli bortskämd. Förra året kom Js syster med en burk underart god tomatchutney gjord på hemodlade tomater, äkta lyx. Vi har inte någon tomatodling att tala om, en och annan liten tomat som blivit lite röd kan man hitta på plantan emellanåt. Stina emellertid har ett växthus fullt med en massa godsaker, det är inte utan att man blir lite sugen på att skaffa ett eget. Jag tänkte hur som försöka mig på en omgång chutney själv i år, på köpta tomater, inte riktigt samma sak, men vad ska man göra. Jättegott till grillat och helt fantastiskt till en bit gott bröd med brie.

Stinas tomatchutney

½ kg tomater, välmogna
2 gula lökar
1 grön paprika
1 torkad piri piri eller annan chilifrukt

1½ dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
1½ dl (ca 120 g) socker
½ tsk gula senapsfrön
½ tsk malda kryddnejlikor
½ tsk malen kanel
2 krm malen ingefära
2 krm gurkmeja

1. Skölj tomaterna och tärna dem. Skala och hacka löken. Skölj och dela paprikan och ta bort kärnorna,. Skär fruktköttet i tärningar.
2. Blanda alla ingredienser till lagen i en gryta. Låt den koka upp och lägg i tomater, lök, paprika och smula ner piri piri. Koka chutneyn på svag värmen ca 30 minuter utan lock.
3. Häll upp den tjockflytande tomatchutneyn på burkar. Tillslut dem. Förvara burkarna svalt.

2 kommentarer:

  1. Det verkar jättegott!

    Vi har egna tomater, men vi har inte särskilt många så de flesta avnjutes som de är. :)

    /Åsa

    SvaraRadera
  2. Låter jättegott. Har aldrig smakat det dock. Vilken fin blogg du har.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails