söndag 29 augusti 2010

Äppel, päppel, och lite björnbär

Nu har mina äpplen mognat, jag har tidiga Transparante Blanche, och då gäller det att vara snabb i svängarna, de håller inte särskilt länge, men de är väldigt goda.
Allra bäst är det givetvis att smyga förbi trädet och norpa ett äpple i förbifarten och bara njuta av hösten.
Fast, nu är det ju inte alltid så där hög, klar luft och strålande solsken, det har regnat en hel del här. Så vad gör man då, om inte en äppelpaj, hottade dessutom upp den med lite björnbär som jag hittade i frysen. Inte dumt alls faktiskt. Receptet baseras på Leilas amerikanska äppelpaj men har fått lite omstuvning a´la Anna för att passa bättre in med vad som fanns att tillgå för stunden. Prova är mitt tips. Kanongott!

Björnbärs- och äppelpaj

150 g kallt smör

4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk vatten

1 ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker
1 tsk kanel

8 stora äpplen
300 g björnbär
1 citron, saften
50 smör

5 msk råsocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära

1. Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.
2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.
3. Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.
4. Skala och kärna ur äpplena, och skär äpplena i klyftor.
5. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
6. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning rör i björnbären, rör om och låt svalna.
7. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.

8. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.
9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.
10. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.
11. Fyll upp pajformen med äppel- & björnbärsfyllning.
12. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
13. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.

14. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker och malen kanel. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

4 kommentarer:

  1. Ser väldigt gott ut... Lyx för mig är att ha äppelträd, finns så många som inte bryr sig om sina träd, tycker jag är synd.
    Ha en fin måndag, kram

    SvaraRadera
  2. Just äpplen och björnbär är så gott ihop. Kanel o ingefära har jag inte testat, brukar smaksätta med kardemumma.

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig kombo med äpple och björnbär, det måste jag absolut komma ihåg!

    SvaraRadera
  4. Äpplen är en utav mina favoritfrukter i köket. Snart kommer (hoppas jag) ett äppelrecept på min blogg. Vilka fina äpplen du har fått.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails