söndag 9 oktober 2011

Fint med fläsk

Ibland kan jag tycka att alltför många har förutfattade meningar om vissa råvaror, och ja, jag vet, jag är antagligen inte ett dugg bättre själv.

Fläsk är en typisk råvara som många rynkar på näsan åt, kanske med skolans fläsk och bruna bönor i åtanke. Men det går faktiskt att laga otroligt mycket gott av fläsk. Våra grannar i Danmark är mästare på att förädla fläsk och jag plockade med mig en del idéer hem, och de brukar faktiskt gå hem hos familjen.

Man kan till och med komma undan med fläsk som söndagsmiddag!Ugnsstekt fläsk med jordärtskockor, äpplen och lök med persiljeskum

800 g fläsk
16 jordärtskockor
3 gula lökar
3 äpplen
1 msk smör
½ msk socker

4 schalottenlökar
1 knippe persilja, stjälkarna
2 dl grönsaksbuljong
4 dl mjölk
salt
vitpeppar

1 dl rapsolja
1 knippe persilja, bladen
3 msk mandel
1 msk citronsaft
salt
vitpeppar

1. Skär fläsket i skivor och banka tunt. Lägg det på en plåt, salta och stek i ungen på 195 grader i ca 20 minuter tills fläsket är krispigt.
2. Skala jordärtskockorna, skär dem i tärningar och koka dem i lättsaltat vatten.
3. Halvera de gula lökarna och strimla dem, fräs i smör utan att de tar färg.
4. Skär äpplena i klyftor och stek äppelklyftorna tills de blir gyllene. Blanda ner löken och smaka av med salt och lite socker för att förstärka smakerna. Vänd till sist ner jordärtskockstärningarna.
5. Persiljeskum: Fräs schalottenlöken utan att den tar färg, tillsätt persiljestjälkarna samt grönsaksbuljong och reducera ner till ½ dl återstår.
6. Tillsätt mjölken och koka upp, ta ur persiljestjälkarna.
7. Smaka av med salt och peppar och mixa till ett skum
8. Persilje- & mandelolja: Mixa persiljan, mandlarna och citronsaften. Tillsätt oljan lite i taget och smaka av med salt och peppar.

Servera eventuellt med lite riven pepparrot och rostat rågbröd.1 kommentar:

  1. Inget näsrynkande här i alla fall, snarare tvärtom! Låter riktigt gott.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails