tisdag 22 mars 2011

Vårkänslor!

Jag undrar om det är våren som har kommit nu. Idag har solen strålat och temperaturen varit överaskande hög, äntligen börjar man skönja lite grönt under snön. Tänk vad man kan bli lycklig för lite vårtecken. Ett av mina favorit vårtecken är att torghandlarna dragit igång sin försäljning för året. Jag verkligen älskar att kunna springa ut på lunchen och köpa de grönsaker som behövs för dagens matlagning, hur bra som helst!

Faktum är att jag tror att jag blir mer av en grönsaks-lagare när gubbarna på torget visar sig. Hade det inte varit för att det är så gott med grillat kött eller fisk hade jag lätt kunnat vara vegetarian under vår- och sommarmånaderna.

Idag blir det lättlagad soppa och en bit bröd till middag. Det behöver inte vara svårare än så - så det så!

Fänkålssoppa med fetaost- och valnötstopping

2 stånd fänkål
1 liten purjolök
1 msk smör
1 msk olja
1 liter vatten
2 tärningar hönsbuljong, eller grönsaksbuljong, eller motsvarande mängd fond
2 dl crème fraiche
½ tsk salt
1 krm peppar

100 g valnötter
100 g fetaost, smulad
ca 2 msk flytande honung
färsk oregano, några kvistar

1.Skär bort roten på fänkålen och skiva den. Snitta, skölj och skiva purjolöken. Hetta upp smör och olja i en gryta. Fräs fänkål och purjolök cirka 2 minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningar eller fond och rör om.
2. Småkoka tills fänkålen är mjuk, cirka 10 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt crème fraiche. Salta och peppra.
3. Rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de fått färg. Grovhacka nötterna. Blanda fetaosten med nötterna. Häll upp soppan i tallrikar eller skålar, lägg i topping och ringla sist över flytande honung och gärna en kvist färsk oregano. Servera genast.

3 kommentarer:

  1. Lät gott! hälsningar Sofia

    SvaraRadera
  2. Ja, det här lät verkligen gott!

    SvaraRadera
  3. Ja, man längtar sig verkligen fördärvad efter fräscha och smakrika grönsaker nu...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails