lördag 17 augusti 2013

Släng inte skalen!

Igår mumsade vi på havskräftor och räkor här hemma - färska skaldjur är bland det godaste jag vet! Jag vill verkligen slå ett slag för skaldjur över lag och faktiskt även för de överblivna skalen. Släng dem inte!!!

Passa på att använda skalen till att göra helt ljuvlig buljong, utmärkt att använda till soppor och såser. Själv använder jag delar av min buljong redan idag till en bouillabaisse.

Det är superenkelt. Bara att rosta skalen lätt i ugnen eller fräsa dem lite i olja i en gryta. Blanda ner lite tomatpuré, kanske en krossad vitlöksklyfta och om så önskas lite morot och dillfrön (bäst till kräftor). Fräs lite till och slå på vatten så att det täcker skalen. Koka upp och låt sjuda utan lock 10-15 minuter. Sila bort skalen och låt vätskan koka kraftigt så att den reduceras något. Sedan är det bara att frysa in för att plocka fram när det behövs. Toppen!


Släng ner skalen i en påse och lägg den i frysen om ni inte tänker använda dem direkt. Frysta skal funkar finfint att använda, tina dem bara lite först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails