fredag 13 augusti 2010

Bak-dag

Idag när regnet vräker ner och det är mörkt som om kvällen kan det väl vara en bra dag att fylla frysen med bröd, bullar och kakor. Att gå ut är inget alternativ och vad kan vara bättre än att mysa runt i ett hus som doftar av nybakat bröd och bullar. Att dessutom få mumsa helt rykande färska bullar och dricka kall mjölk är bland det bästa jag vet. Det kanske inte gör något att det regnar ändå...

Grova tekakor

1 l mjölk

5 dl havregryn
100 gram smör

½ dl socker
100 g jäst
1 dl grahamsmjöl
1 ¾ - 2 l vetemjöl

1. Blanda mjölken med havregrynen och låt det svälla i ett par timmar eller gärna över natten.
2. Smält smöret och låt det bli fingervarmt, smula ned jästen i en degbunke och slå det varma smöret över. Rör i socker, de svällda havregrynen och grahamsmjölet.
3. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman till en smidig deg.

4. Låt jäsa under bakhandduk i ca 45 minuter.

5. Kavla ut degen till en platt
a och ta ut rundlar med hjälp av ett mått eller en lite större mugg. Låt jäsa i ca 2 timmar, grädda sedan tekakorna i 225 grader i ca 15 minuter. Pensla de varma bröden med smält smör.

2 kommentarer:

  1. Jag har läst din blogg i ett halvår nu och jag tycker den är jättebra! Speciellt för att du uppdaterar så ofta. Har du förrästen något bra födelsedagstårte recept? Tacksam för svar, ha en trevlig helg, Tara

    SvaraRadera
  2. Var ingen dålig laddning med tekakor...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails