torsdag 5 januari 2012

Den enes gröt den andres bröd

Lilltjejen har haft dille på risgrynsgröt den senaste tiden, antagligen för att tomten äter sådan gröt. Nu är det ju så att det har en tendens att bli gröt över och i mitt försök att rädda rester tog jag fasta på vad kocken på samma lilla tjejs dagis gör. Hon bakar bröd på överbliven gröt. Helt briljant! Dessutom hade jag en hink grekisk yoghurt som passerat bäst före ganska rejält. Sagt och gjort i med allt i (och lite till) i assistenten och vips, nu har vi två finfina limpor att hugga in på.

Ha en riktigt bra kväll!



Grötbröd

50 g jäst
1 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk socker
5 dl grekisk yoghurt
2½ dl risgrynsgröt
2 dl havregryn
2 dl varm mjölk
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
12-14 dl vetemjöl

1. Blanda havregryn och varm mjölk, låt stå och svälla en stund.
2. Rör ut jästen i ljummet vatten. Värm yoghurten fingervarm och blanda med degvätskan.
3. Rör ner risgrynsgröt, svällda havregryn, grahamsmjöl, rågsikt och ca 1 liter vetemjöl.
4. Kör degen i assistent ca 10 minuter eller knåda för hand i 15 minuter. Arbeta in det sista mjölet succesivt. Beroende på mjölets kvalitet kan mängden variera, olika mjöl tar upp olika mycket degvätska.
5. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
6. Ta upp degen och forma till två limor och lägg i smorda brödformar. Låt jäsa ytterligare 20 minuter,
7. Grädda i 225 grader ca 20 minuter.

3 kommentarer:

  1. Alltså bröd på havregrynsgröt har jag hört talas som, men aldrig risgrynsgröt. Men varför inte. Allt återanvändande/sparande av mat är toppen!

    SvaraRadera
  2. Intressant att använda risgrynsgröt i bröd, det har jag aldrig tänkt på!

    SvaraRadera
  3. Vi tänkte precis samma som remsan skrev, aldrig risgrynsgröt men väl havregrynsgröt har vi provat och det blir ju gott.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails