onsdag 20 oktober 2010

Finfin fika

Jag har köksvecka på jobbet den här veckan, vilket innebär att man ska fixa fika en dag, så det var bara att ta fram visp och bunkar igår och sätta igång. Tänk vad underbart kul det är att stöka runt i köket, när man dessutom får ägna sig åt att fixa till sötsaker är det lite extra kul.

Det blev en lingoncheesecake, sådär lagom höstig, frisk i smaken men ändå söt och god. Hoppas mina kära kollegor gillade den, det är i alla fall en av mina höstfavoriter.

Lingoncheesecake

250 g digestivekex (ev glutenfria)
100 g smält smör
1 msk malen kanel

3 ägg
½ dl strösocker
200 g rumsvarm philadelphiaost
2 dl crème fraiche
2 tsk vaniljsocker
1 dl rårörd lingonsylt

1 gelatinblad
1 dl koncentrerad lingondricka
¾ dl rårörd lingonsylt

1. Smula kexen i en matberedare. Tillsätt det smälta smöret och kanel och mixa ihop till en smulig massa. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Låt vila i kylen minst 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 5 minuter.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i resten av ingredienserna.
4. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Fyllningen ska ha ”stannat” men fortfarande vara lite lös i mitten. Fyllningen stelnar ytterligare när den kallnar. Låt pajen kallna.
5. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm lingondrickan och dra kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladet och låt det försiktigt smälta i lingondrickan. Låt gelén svalna i kylen till en lagom konsistens som går att skeda över pajen.
6. Bred ett tunt lager sylt över pajen och skeda försiktigt gelén över. Täck över formen och förvara pajen i kylen, gärna över natten.

6 kommentarer:

  1. Trevlig idé med lingoncheesecake!

    SvaraRadera
  2. Mums, det där lät inte fel. Gillar cheesecake, har aldrig smakat med lingon förut, men kan mycket väl tänka mig att det är gott.

    SvaraRadera
  3. Lingoncheesekace låter gott! Passar mig perfekt, för jag har en massa lingon i frysen :)

    SvaraRadera
  4. Låter gott, spännande med något helt annorlunda i cheescake!

    SvaraRadera
  5. Låter gott! Kul med något lite annorlunda, för mig iaf ;-)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails