fredag 27 april 2012

Finfin förrätt

Efter ett par veckor utan den obligatoriska tre rätters middagen på fredagen är vi back in business hos familjen J. Det är mysigare än allt annat fredagsmys att få duka fint. Med fint menar vi att det kan ligga piratflaggor likväl som rosenblad på bordet, det beror helt på vem som är dagens dukningsansvarig, vilket är ganska kul i en familj med olika kön och intressen. Dessutom skall maten väljas av samma person - vilket betyder att det faktiskt kan bli köttbullar till finmiddagen.

Idag var det undertecknad som valde maten och då fick familjen hålla tillgodo med en vitlöksspäckad middag, eftersom jag har en dunderförkylning jag håller på att kurera. Förrätten bestod av gratinerade havskräftor med en liten gnutta vitlök - förstås. Perfekt både som förrätt och på buffébordet!

Trevlig kväll!




Gratinerade havskräftor

8 havskräftor
100 g västerbottensost
1 schalottenlök, finhackad
2 dl persilja, hackad
1 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och nymald vitpeppar

1. Klyv havskräftorna längs med. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Mixa alla ingredienser till fyllningen och spritsa eller skeda ut smeten över havskräftorna.
3. Gratinera högt upp i ugnen i 250° i cirka 5 minuter (ca 2 minuter om kräftorna är kokta), eller tills ostkrämen fått fin färg. Dekorera gärna med citron och persilja.

2 kommentarer:

  1. Så härligt när alla i familjen får vara med, piratflaggor låter som en spännande dukning - undrar vad som serveras då?

    Krya på dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Jo, när det är piratmiddag serveras kycklingben (det äts i Pirates of the Carribean och givetvis uppmärksammades det av barnen) med diverse tillbehör, morötter skurna som ben och annat läskigt. Det är ganska kul att gå loss på temamiddag :)

      Radera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails