måndag 31 maj 2010

Sol ute, sol inne....

Visst är det skönt när man vaknar av att solen hittar in under rullgardinen och skiner i ansiktet så att man vaknar. Det behövs när man skall upp tidigt på en måndag. Det vore trevligt om våren och värmen behagade komma den här veckan, nu vill åtminstone jag kunna gå ut utan långärmad tröja.

Tänkte känna in våren med en underbar grönsakssoppa idag, är det inte värme ute får man helt enkelt ta saken i egna händer och se till att bli varm inuti.

Vårminestrone

6 rågade msk pesto
1½ lit grönsaks eller kycklingbuljong
1 fänkål

100 g sparris
1 blomkålshuvud
1 squash
6 plommontomater
olivolja

2 vitlöksklyftor, fint skivade
1 knippa salladslök, fint skivad

100 g gröna bönor i bitar
100 g gröna ärtor

100 g spaghetti i bruten i bitar

havssalt
nymalen svartpeppar

½ kruka färsk basilika
1 liten knippa gräslök

1. Börja med att förbereda grönsakerna. Fänkålen måste skivas och hackas fint. Skär bort det träiga på sparrisen, skiva stjälkarna fint, men behåll knopparna. Blomkålen delas i små buketter. Skär squashen i skivor och sedan i kvartar. Blanchera tomaterna och dra av skalet. Dela dem i två halvor, gröp ur kärnorna och skär sedan i tunna skivor.
2. Häll 5 msk olivolja i botten på en stor gryta och fräs vitlök, salladslök och fänkål på medelvärme utan att det tar färg i ca 15 minuter. Häll sedan i resten av grönsakerna, pastan och buljongen. Koka upp och låt sedan sjuda i ca 10 minuter.
3. Häll upp soppan i skålar och klicka i pesto i mitten, strö över hackad basilika och gräslök och ringla över lite extra olivolja.

söndag 30 maj 2010

Alla mammornas dag!

Ja, så kallar mina barn mors dag. Lite sött tycker jag! De är väldigt förtjusta i att fira sin mamma med kramar och kakor. Idag får man smaka massor med smaskigt. Började dagen med lite jobb dock på Nuntorpsdagarna, där man får se varifrån maten faktiskt kommer och hur det går till på en bondgård, jättekul för alla barn!

Nu när man är hemkommen blir det rejält firande med Antons kladdiga kaka, inte illa för en fyraåring att med viss assistans åstadkomma, varsågoda alla mammor!

Antons kladdiga kaka

50 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
½ dl matolja
2½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
50 g mörk choklad

1. Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret.
2. Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
3. Vispa ägg och socker poröst.
4. Rör ner smör och olja i äggsmeten.
5. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, salt och vänd ner i smeten.
6. Smält chokladen och vänd ner i smeten.
7. Häll smeten i formen och grädda kakan i cirka 30 minuter. Pudra med florsocker och servera såklart med lättvispad grädde.

lördag 29 maj 2010

Fin frukost

Den här lördagen känns lite extra skön, har haft en hyfsat stressig vecka med maken på kurs och tre kids att ta hand om själv. Efter en ynka liten vecka som ensam förälder beundrar man singelföräldrar ännu mer. Man blir logistikmästare av att pussla ihop veckans schema, hett tips till företag, anställ småbarnsföräldrar att sköta logistiken, vi är experter.

Inser att jag har varit dålig på att svara på era kommentarer så det skall jag försöka med nu. Är lagom laddad efter smarrig frukost. Var ute och repade några rabarber i landet och kokade lite kräm på morgonkvisten så nu har vi lyxat oss med långfrukost.

Idag tänker jag då rakt inte stressa, ska försöka få styr på min veranda och få den i fika-fint skick, så jag kan bjuda lilla mamma på morsdagstårta imorgon.

Ha en fin lördag!

Rabarberkräm

500 g rabarber
4 dl vatten
1 dl socker
3 msk potatismjöl

1. Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Grov rabarber bör skalas.
2. Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och koka den mjuk under lock, 3-4 minuter. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Tag kastrullen från värmen. Häll i redningen i en fin stråle, rör under tiden. Krämen ska sedan bara koka upp., Häll upp den och strö lite socker över ytan, så att den inte skinnar sig.
3. Servera krämen avsvalnad eller kall med mjölk.

fredag 28 maj 2010

Fredagsfika

Eftersom jag har förmånen att få vara ledig på fredagar brukar vi lyxa till förmiddagen lite extra och fika med hemgjord saft, kaffe och något hembakt. Åtminstone jag tycker att det är en riktigt bra start på helgen. Idag har vi bakat underbara kardemummaskorpor som vi kan knapra på. Skorpor är helt fantastiskt smart enligt min mening, de håller sig länge, nästan alla tycker om skorpor och man kan knapra på dem istället för att trycka i sig godis.

Ha en bra dag!

Kardemummaskorpor

1 tsk kardemummakärnor
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
½ dl råsocker
1 st vaniljstång
2 ägg
1 dl sötmandel
1 bittermandel
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Stöt kardemumman i en mortel.
3. Vispa smör, strösocker, råsocker, delad och urskrapad vaniljstång och kardemumma krämigt.
4. Rör ner ett ägg i taget.
5. Hacka sötmandlarna grovt och riv i bittermandeln.
6. Blanda all mandel med vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten.
7. Forma degen till två rullar på en plåt med bakplåtspapper.
8. Grädda längderna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
9. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
10. Skiva längderna i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
11. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de är helt torra.

onsdag 26 maj 2010

Turbo Anna

Idag har jag haft en super pressad dag lämning av barn, jobb, hämtning av barn och iväg på sommaravslutning med jobbet, där undertecknad skulle vara med som lekledare. Någonstans in emellan skulle där planeras in något att äta också. Pasta måste var den bästa snabbmaten någonsin. Idag fick det bli broccoli till mina små skruvar.

Vad lagar ni när det måste gå undan?

Pasta med broccoli, gorgonzola och valnötter

300 – 400 g pasta
1 dl mjölk
100 g gorgonzola
500 g broccoli
½ dl valnötskärnor

1. Häll mjölken i en kastrull och lägg ner osten, låt den smälta på svag värme.
2. Dela broccolin i små buketter. Skala stjälkarna med potatisskalare och skär dem tunt. Koka buketter och stjälkar i 3-4 minuter. Häll av och låt vattnet rinna av väl.
3. Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
4. Fräs broccolin hastigt i lite smör och smaksätt med salt.
5. Häll den heta pastan i en stor skål och häll den varma ostsåsen över. Blanda i broccoli och grovt hackade valnötter. Mal över svartpeppar.

tisdag 25 maj 2010

Mumsiga muffins

Jag älskar verkligen brownies och jag tycker att det är ovanligt smarrigt (och praktiskt) med muffins. En kombination är således det ultimata i min mening. Förra våren köpte jag Leila Lindholms tidningar, som tyvärr bara gavs ut i två nummer. Där fanns de, brownie cupcakes, hur smart som helst, godbit, dessert, eller finfika, välj själv.

Brownie cupcakes

150 g valnötskärnor
175 g smör
1½ dl strösocker
1½ dl ljust muscovadosocker
1½ dl kakao
½ dl ljus sirap
1 nypa salt
3 ägg
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g mörk choklad, 70%

2 dl vispgrädde
2 dl hallon

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Krossa valnötskärnorna grovt
3. Vispa smör och båda sockersorterna vitt och krämigt.
4. Rör ner kakao, sirap och salt
5. Vispa ner ett ägg i taget och vänd till sist ner vetemjöl och nötter blandat med bakpulver i smeten.
6. Placera ut formar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet.
7. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader och grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
8. Servera med lättvispad grädde och hallon.

måndag 24 maj 2010

Perfekt i lunchlådan

Paj är verkligen helt perfekt mat att laga till lunchlådan. Jag brukar göra pajer och frysa in bitar som bara är att plocka ut och ta med till jobbet ihop med lite sallad. Det är ju inte alltid helt enkelt att hinna få sin lunch på en restaurang när man bara har 45 minuters lunchrast, varpå det är bekvämare (och billigare) att ta med sig en liten låda. Dessutom är ju paj faktiskt ett perfekt sätt att ta tillvara på rester, om man nu inte vill göra pyttipanna, eller om resterna helt enkelt inte lämpar sig för pytt. Så här smarrigt kan det bli när man efter ett kalas hade en rejäl bit chevré över och inte ville spara den för länge eftersom den legat framme på ostbrickan.

Chèvrepaj med valnötter

100 g smör, rumstempererat
3½ dl vetemjöl
½ dl sesamfrö
½ tsk salt
1 msk vatten
1 ägg

200 g chèvreost, smulad
50 g valnötter, grovhackade
1 ask körsbärstomater

4 ägg
1 dl creme fraiche
3 dl mjölk
1 krm salt
1 krm svartpeppar

1. Blanda ingredienserna till pajdegen, tillsätt ägget sist. Arbeta ihop till en smidig deg.
2. Kavla ut degen till en rundel som är större än en springform. Lägg degen i springformen och täck botten och väggar.
3. Tryck ut degen så den täcker springformens väggar och når en bit över kanten. Ställ pajskalet i frysen medan fyllning och äggstanning förbereds.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Smula osten och hacka valnötterna. Skölj och ansa tomaterna
6. Ta ut pajskalet ur frysen och sätt in den högt upp i ugnen, förgrädda 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175 grader.
7. Varva fyllningen i pajskalet, häll i äggstanningen och tryck varsamt ner fyllningen så att allt är täckt av äggstanning.
8. Grädda tills äggstanningen stelnat, 30-40 minuter. Låt gärna pajen vila i 10 minuter innan den serveras.

söndag 23 maj 2010

Hemma

Ur askan i elden, eller vad skall man säga. När vi kom hem idag sken solen och det var så där somrigt varmt. Dessutom hade jag lite matlagnings-abstinens efter helgens hotellvistelse, lyxproblem eller vad. Sagt och gjort, J drog igång grillen och jag slängde in de nyinköpta svenska färskpotatisarna i ugnen och gjorde familjens favoritsås. Det är så fantastiskt att man kan hitta en sås som både barn och vuxna gillar som inte riktigt faller inom ramen för "vanlig" sås. Självklart satt vi ute och åt. Jag älskar verkligen våren.

Vitlökssås

1 vitlök
smör
2 sardellfiléer
1 dl vatten
½ msk kalvfond
2 dl crème fraiche
1 tsk soja
2 msk färsk rosmarin eller timjan, hackad

1. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Fräs i smör på svag värme några minuter
utan att de tar färg.
2. Finhacka sardellerna. Rör i sardeller, vatten, fond, crème fraiche och soja. Låt såsen koka ihop några minuter.
3. Mixa såsen slät och blanda i rosmarin eller timjan.

lördag 22 maj 2010

Mat, mat, mat

Har tillbringat dagen i grannlandet Danmark, närmare bestämt i Helsingör. Vi hade dessutom turen att en internationell matmarknad ägde rum på torget. Massor med handlare från hela Europa erbjöd en mängd läckerheter. En och annan smaskighet fick minsann åka med mig tillbaka till Sverige. Tyvärr har jag inte kylmöjligheter på hotellet vi bor på, så de underbara ostarna fick jag lämna åt hungriga danskar att köpa. Men de stora färska vitlökarna från Frankrike kom med, så jag misstänker att bilen kommer vara vampyrfri ett bra tag framöver.

Det är något visst att gå på en marknad i solsken när dofterna från nywokat, vitlökschampinjoner eller nygräddade våfflor blandas med ljudet av försäljarna som bjuder ut sina varor. Jag skulle kunna strosa runt hur länge som helst och bara njuta.



Har dessutom fått smaka på årets första nordiska jordgubbar, danska, söta och underbara. Nu längtar jag verkligen tills de svenska kommer.






fredag 21 maj 2010

Fredagsdrink

Yes, ikväll ska jag inte somna i min egen säng, utan en nybäddad hotellsäng. Trevligt! Familjen J drar söderöver på lagom lång helgtur. En god middag på hotellet och kanske en drink. För er som inte får njuta av en drink som någon annan blandat har jag ett tips på drinken som jag brukar bjuda gäster på, att sitta och sippa i sig på verandan. För nu har väl våren/sommaren kommit på riktigt.

Frisk verandadrink

3 cl Absolut Citron
6 cl Limetto

Is

Fruktsoda

Blanda Absolut Citron ock Limetto med is i ett högt glas och rör runt. Fyll upp med fruktsoda. Dekorera med en citronskiva.

torsdag 20 maj 2010

Hipp hipp hurra

Igår fyllde min guddotter år, sex år, sådant är stort! Hade tyvärr inte möjlighet att fira henne på plats, så jag får väl svänga förbi med present idag. Men jag tänkte ändå bjuda er på en tårta. Härligt syrlig med rabarber och jordgubbar. Det är så otroligt underbart när man börjar tillaga de första rabarberna. Jag har ju förvisso snyltat lite av dem tidigare, man kan ju göra så mycket gott av rabarber.

Rabarbertårta med jordgubbar

8 Digestivekex (ev glutenfria)
2 msk strösocker
50 g smör, smält

3 medelstora rabarber, i bitar
1/2 dl strösocker
1/2 citron, saft
1 msk vatten

3 äggulor
3 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
2 citroner, finrivet skal och saft
2 dl vispgrädde
2 dl crème Fraiche

jordgubbar

1. Börja med botten.Smörj en springform (24 cm i diameter) med smör.
2. Krossa kexen i en mixer. Tillsätt socker och smält smör.
3. Häll upp smulorna i formen och tryck till dem lätt med fingrarna eller med baksidan av en sked.
4. Grädda i ugn på 175°C, ca 5 minuter.
5. Blanda rabarberbitarna i en rostfri kastrull med socker, citron och vatten. Koka tills rabarbern känns mjuk, ca 5 minuter. Låt kompotten kallna.
6. Vispa äggulor och socker lätt. Tillsätt citronskal och saft.
7. Vispa grädde och äggvitor var för sig.
8. Vänd i crème fraiche, grädde och sist äggvitorna i smeten.
9. Varva citroncrèmefyllning och rabarberfyllning i tårtformen och sätt in den i frysen ca 5–6 timmar.
10. Servera tårtan med färska jordgubbar.

onsdag 19 maj 2010

Utflykt

Maj är helt klart månaden med flest utflykter. Väskan packas var och varannan dag åt barnen så jag har sett till att ladda frysen med bullar och kakor. Idag får det dessutom bli pannkakor och fruktsallad i rygsäcken. Vad tycker ni är bra utflyktsmat?

Vaniljbullar

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
13 dl vetemjöl, 12 dl + 1 dl till utbaket (ca 720g)

100 g smör, rumsvarmt
6 msk strösocker
3 msk vaniljsocker

1 st ägg
2 msk pärlsocker

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°.
Lägg jästen i en bunke och lös den i lite av degvätskan.
Tillsätt resten av vätskan samt salt, socker och kardemumma.
Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt vila under bakduk
ca 40 min.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den igen. Dela den på hälften och kavla ut varje del till en platta ca 40 x 25 cm.
Blanda samman fyllningen och bred ut hälften på varje degplatta.
Rulla ihop till rullar från långsidan.
3. Skär varje längd i ca 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk. Låt bullarna jäsa 30 min.
Sätt ugnen på 250°.
4. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker och grädda bullarna i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.

tisdag 18 maj 2010

Som det blev

Vädret kan spela spratt, det märkte jag idag. Underbar sol och varmt, det var så dagen visade sig när jag klev in på jobbet i morse. Wow tänkte jag, perfekt då kan vi äta middag ute när vi kommer hem i eftermiddag. Men inte. När jag lämnade jobbet hade det börjat regna. Nä, det får bli en kopp te i soffan inne. Köpte ett fantastiskt gott te hos Det lille kaffehus i Skagen, Lyset over Skagen, underbart rött te med smak av sommarbär och vanilj. Lite sommarkänsla i allafall. (Kolla dessutom in teburken, jovars, jag fick tag på de söta burkarna hos Tiger)

Lax är fina fisken

Jag gillar verkligen fisk, man kan variera fisk i oändlighet. Favoriterna är nog lax och strömming. Fisk är fylld med näring och nyttigheter, dessutom sägs det ju att man ska bli lite extra smart om man äter mycket fisk, bara en sådan sak gör ju att man gärna petar i sig lite extra fisk eller hur.

Har en släkting som är fd fiskare så jag har petat i mig min beskärda del av fisk, dessutom har man ju blivit lite kräsen, här duger det inte med någon halvgammal firre, nej riktigt färsk ska fisken vara.

Vilken fisk gillar du?

Lax med basilikasås

500-600 g laxfilé
citronpeppar
smör till stekning
250 g okokt pasta

1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
½ tärning fiskbuljong
1½ dl torrt vitt vin
2 dl creme fraiche
ca 1 msk vetemjöl
1 knippe färsk basilika (½ tsk torkad)
salt
peppar

1. Börja med såsen: Spara ca ¼ paprika av varje färg till garnering, tärna resten fint. Hacka löken och fräs med paprikahacket i smör. Smula ner buljongen.
2. Späd med vin och rör ner creme fraiche. Låt sedan allt koka samman ett par minuter. Blanda mjölet med vatten och red av såsen. Klipp ner basilikabladen och smaka av med salt och peppar.
3. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skär laxen i tunna skivor, krydda med citronpeppar och halstra dem lätt. Servera pastan med såsen och laxskivorna som läggs ovanpå. Garnera med paprika.

måndag 17 maj 2010

Måndagsmums

När man som jag varit ledig en hel vecka så kändes det lite extra motigt att gå upp i morse. Inte för att jag brukar vara någon sjusovare på morgonen (det är tämligen omöjligt när man har små barn). Idag tänker jag ialla fall kompensera motigheten med att laga lite lyxigare vardagsmat i kväll, på så sätt har hela familjen lite mer att se fram emot.

Hur lyxar ni till vardagen?

Balsamkyckling med fetaost och oliver

4 kycklingfiléer, (600 g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 msk olivolja
2½ dl hönsbuljong, (tärning + vatten)
½ dl balsamvinäger
100 g fetaost
15 kalamataoliver utan kärnor

300 g tagliatelle
100 g ruccola

1. Skär kycklingfiléerna i två bitar på längden. Salta och peppra. Stek dem i oljan i en stekpanna ca 3 min på varje sida.
2. Häll på buljong och vinäger och låt puttra utan lock ca 10 min. Smula över ost och strö på oliverna.
3. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt pastan rinna av och blanda med salladen.
4. Servera kycklingen med sky, topping och pasta med rucola.

För lite mer medelhavssmak kan fetaosten bytas ut mot fetaost i örtolja.

söndag 16 maj 2010

Utomhusfika

Man kan fika utomhus även om vädret är sådär om man som oss har ett tak över altanen. Riktigt mysigt faktiskt att sitta utomhus invirad i en filt och mumsa på kakor samtidigt som man hör fåglarna kvittra som galningar. De få odlingar jag har skaffat i trädgården växer så det knakar och det ger ju en vådlig lust att odla ännu mer, särskilt när man sitter så där nöjd och njuter av egen skörd.

Kakor som går snabbt att baka och som är enkla, det gillar jag. De här kakorna tror jag att jag hittade receptet på i någon Arla-broschyr för något år sedan, jättegoda och som sagt enkla att baka. Man kan sno ihop dem i all hast om någon dyker upp på spontanfika, perfekt!

Havrekakor med rabarber

1 späd rabarber
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skär rabarbern i 1–2 cm tjocka bitar.
3. Rör samman smör och socker i en bunke. Tillsätt havregryn och mjöl och rör ihop till en deg Forma degen till kulor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner en bit rabarber i varje kula.
4. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

lördag 15 maj 2010

Vill ha

Fick senaste numret av Icas tidning Buffé härom dagen, i vilket Paul Svensson grillar. Oj, vad jag gillar honom, han brinner verkligen för bra råvaror och har en passion som jag inte alltid tycker att alla kändiskockar har. Vill verkligen ha hans grill-kokbok. Kolla in den här


Lazy lördag

Spenderade gårdagen i grannlandet, med sightseeing, shopping och givetvis med att äta. Jag visade er ju min lunchsallad igår. Men vi klarade oss igenom en hel del andra godsaker också, givetvis danska wienerbröd med choklad, vad annars.

Idag har jag haft en riktigt lat lördag, tänk vad skönt det kan vara. Jag har bara packat upp mina shopping-fynd och haft det gott. Ikväll tänker jag se till att mysa med familjen och bara äta och dricka gott.

Vad har ni för er den här lördagen?

Börek - Turkiska degknyten

400 g fetaost
2 ägg, lättvispade
25 g finhackad slätbladig persilja
375 g filodeg
1 dl olivolja

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smula detaosten med gaffei en stor skål. Rör ner ägg och persilja och smaka av med svartpeppar.
2. Pensla 4 degplattor med olivolja och lägg dem ovanpå varandra. Skär degtraven i 8 cm breda remsor.
3. Lägg 1 msk fetaröra p en a nden av remsan och rulla ihop till ett knyte. Lägg knyten med skarven nedåt på bakpappersklädd plåt och pensla med olivolja. Grädda knytena ca 20 minuter tills de fått fin färg.

fredag 14 maj 2010

Matlåda

Idag åker jag till Danmark över dagen! Fem glada damer och jag tar en tur över dagen till vårt kära grannland och jag hoppas givetvis att jag får chans att hitta några ätbara godbitar att ta med mig hem. Med på turen får en snabbt ihopkomponerad sallad komma, man blir ju hungrig även när man är på tur.

Couscoussallad

3 dl couscous large
3 dl grönsaksbuljong
3 msk olivolja
½ tsk gurkmeja
250 g färsk sparris
1 späd purjolök
2 röda paprikor

1. Koka upp buljongen med olivolja och gurkmeja. Rör i couscousen, lägg på locket, ställ åt sidan att svälla.
2. Koka upp lättsaltat vatten och blanchera sparrisen en minut. Fräs sparrisen snabbt i lite smör. Lägg åt sidan att svalna något, skär sedan i bitar.
3. Kärna ur och skär paprikan i små träningar. Fräs på svag värme i olivolja tills paprikan blir mjuk.
4. Skölj och ansa purjolöken och skär i tunna skivor.
5. Fluffa till couscousen med en gaffel och blanda ner grönsakerna.

torsdag 13 maj 2010

Värmande soppa

Har varit ledig ett par dagar och städat skåp och lådor grundligt. Hade planer på att gräva upp gräsmatta för att fixa ett grönsaksland, men det blir då inte idag. Eftersom veckan är vigd åt städning ändå så får jag väl ta en lov ut i garaget och rensa.

Det är då verkligen inte något vårväder ute, idag får värmen komma inifrån. Jag tänkte att värmen ska få komma från en underbar fisksoppa, fick receptet av min kollega Eva för ett bra tag sedan och den har blivit en favorit hos alla i familjen.

Evas fisksoppa

400-500 g valfri fisk, tex lax
150 g skalade räkor
1 gul lök
1 stor morot
½-1 purjolök
½ msk tomatpuré
½ tsk timjan
1½ msk vetemjöl
7 dl fiskbuljong (vatten + 2 tärningar)
1 dl crème fraiche

1. Skär fisken i kuber 2x2 cm. Skala räkorna.
2. Skala och skiva löken fint. Skala och skär moroten i strimlor.
3. Fräs i smör i en tjockbottnad kastrull någon minut. Tillsätt den ansade och strimlade purjolöken, tomatpurén, timjan och vetemjöl. Späd med buljong och crème fraiche och låt sakta koka i 8 minuter.
4. Lägg i fisken och sjud 3-4 minuter eller tills fisken ser färdig ut. Tillsätt räkorna och hetta upp. Servera med ett gott bröd.

onsdag 12 maj 2010

Regn och rusk

Det är inte precis så att man får vårkänslor när det regnar och är 2½ grad ute. Nej nu behövs myshöjare. Det får bli en kopp varm choklad framför brasan istället för grillning på altanen.

Varm choklad

2 msk ljust muscovadosocker
1 msk kakao
2½ dl mjölk

1. Blanda muscovadosocker och kako i en kopp.
2. Värm mjölken.
3. Blanda hälften av mjölken med kakoblandningen och rör slätt, tillsätt sedan resten av mjölken.

Servera med en klick vispad grädde eller mini-mashmallows.
Vill man kan man slå i en liten skvätt mörk rom.

Minimuffins med ganache

Bjöd som sagt mina kollegor på små ljuvliga muffins igår. De här är perfekta att bjuda på när man inte riktigt ska fika utan bara ha en munsbit. Jag har spritsat på ganachen, men det går precis lika bra att klicka på den med en sked om man inte äger en spritstyll, det är ju ändå smaken som är det viktiga.

Minimuffins med ganache

60 g smör, rumsvarmt
55 g strösocker
1 stort ägg, lätt uppvispat
55 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 msk mjölk

100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde

1. Ställ 20 dubbla små pappersformar på en bakplåt.
2. Rör smör och socker vitt och luftigt i en skål. Rör ner ägget, lite i taget. Sikta ner mjöl och kakaopulver och vänd ner det med en sked. Rör ner mjölken.
3. Fyll en spritspåse med en stor slät tyll med smeten och spritsa den ner i pappersformarna. De ska vara fyllda till hälften.
4. Grädda i 190 grader i 10-15 minuter eller tills de har höjt sig och känns fasta. Låt kallna på galler.
5. Ganache: Bryt ner chokladen i en kastrull och slå på grädde. Hetta försiktigt upp under omrörning tills chokladen har smält. Häll chokladgrädden i en stor värmetålig skål och vispa med elvisp i 10 minuter eller tills den är tjock, blank och kall.
6. Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med ganachen och spritsa en klick på varje muffins, Ställ in i kylskåp en timma innan servering.

tisdag 11 maj 2010

Kolla vad jag har fått!

Idag gjorde en kär kollega sin sista arbetsdag innan pensionering. Jag åkte självklart in till jobbet med lite smaskiga minimuffins (vilka ni kommer att få se imorgon) för att få säga hej då. Fick en jättefin present av jubilaren som jag blev jätteglad för. Nu blev jag ännu mer sugen på att få till ett ordentligt grönsaksland i trädgården och ett utekök, visst hade de passat bra!

Skafferistädning

Ägnade mig åt att städa köksskåp och skafferier igår, en matlagares egen vårstädning. Resultatet blev att alla mjölslattar hamnade i en stor skål och fick bli till en-salig-blandnings-bröd. I åkte också det sista som var kvar i burken med bruchettamix plus helgens oliver. Brödet blev en hejdundrande succé här hemma och lilltjejen klämde i sig macka för kung och fosterland. Bra att städa ibland...

Hur som har ju inget riktigt recept på brödet, men 50 g jäst, 5 dl ljummet vatten, 2 msk honung, 2 tsk salt var basen sedan åkte mjölet i (för dagen durumvete, grovt rågmjöl och vanligt vetemjöl) tills degen var lagom tung. Jag blandade bruchettamixen med varmt vatten och olivolja innan jag knådade in den och oliverna i degen. Sedan bara jäsning 40 min, utbakning till 2 limpor som fick jäsa i avlånga brödformar i 30 min och efter det gräddas i 225 grader i 20 minuter.

måndag 10 maj 2010

Tapastävling

Jag blev i förra veckan inbjuden till en tävling som årets tapaskreatör, nämnde detta för J som tydligen tog mer notis om det än jag, varpå han kom hem med en flaska Van Loveren idag, och frågade om jag inte skulle vara med i tävlingen.

Så fru J fick helt enkelt smaka på vinet, inventera kyl och skafferi och sno ihop något (inte helt enkelt, med tanke på att jag inte handlat på några dagar). Slängde således in ett recept i grevens timme, får se om det kommer med i tävlingen. Rösta i så fall gärna genom att klicka här, äh, huvudsaken är att ni smakar på den fantastiska rätten (och vinet som var alldeles särskilt gott efter en dag med storstädning). Här har ni resultatet.



Smörfräst sparris med parmachips


500 g grön sparris

100-150 g parmaskinka
50 g pinjenötskärnor
2 tsk crema di balsamico

flingsalt

smör till stekning

1. Skär av den träiga delen av sparrisen. Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna
2. Torka parmaskinkan i en torr och het stekpanna, låt torka på hushållspapper.
3. Koka upp vatten med 1 tsk salt, blanchera sparrisen snabbt.
4. Fräs sparrisen snabbt i smör tills den får lite färg. Lägg upp på fat och strö över rostande pinjenötter och flingsalt. Arrangera med parmachips och crema di balsamico.

Ut i det fria

Idag ska sonen på uteskola med matsäck och hela baletten. Det är inte helt enkelt vad man ska skicka med en sexåring att äta tycker jag. Det ska vara enkelt och lätt att plocka fram och administrera och inte alltför söligt. Jag har gjord köttfärsfyllda piroger, precis som mamma gjorde till mig när jag skulle på utflykt. Kanonbra mat, mättande och lätt att peta i sig med fingrarna. Att de dessutom är goda gör ju inte saken sämre, och råkar man vara vuxen och på utflykt så fungerar de perfekt med en sallad och en kall öl.

Köttfärsfyllda potatispiroger

75 g rumsvarmt smör
3-4 medelstora kokta potatisar
2 ¾ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver

250 g köttfärs
1 potatis
1 gul lök
1 morot
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk tomatpuré
ägg till pensling

1. Gör degen. Blanda smöret med pressad potatis, mjöl, salt och bakpulver till en deg.
2. Gör fyllningen. Skala potatis, lök och morot. Riv allt fint på rivjärn. Bryn köttfärsen och blanda i det rivna och låt det fräsa med ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och tomatpuré. Låt fyllningen svalna.
3. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord så att den blir ca 40x40 cm stor. Ta ut rundlar ca 10cm eller skär fyrkanter. Fördela fyllningen. Fukta degkanten med lite vatten och tryck ihop dem över fyllningen. Pensla med uppvispat ägg.
4. Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 20 minuter.
5. Servera pirogerna ljumma eller kalla, gärna med en sallad.

söndag 9 maj 2010

Pytt i panna, nya trenden?

Ja, Jamie Oliver verkar vara mycket imponerad av vår svenska pytt i panna. Kolla in inslaget och njut av en pyttipanna med morötter och älgsalami. Kanske borde kolla vad som finns i skåpet.

Brunch

Idag åker vi på kosläpp. En klar fördela med att bo på vischan, man kan verkligen få se var maten kommer ifrån. Så idag hoppar vi in i bilen och åker till Nuntorp och kossorna. Men först grundar vi med en stadig brunch, men ägg och bacon, smoothie och självklart pannkakor. Med bästa toppingen, jordgubbar, ja, ja, jag vet att de inte precis är närproducerade, men i Belgien är de verkligen duktiga på att odla jordgubbar. Ok, de smakar inte som svenska, men de är helt klart till fyllest.

American pancakes

3 äggulor
1 msk socker
1½ dl tjock yoghurt (turkisk-, grekisk- eller matyoghurt)
1½ dl mjöl
½ tsk bikarbonat
en nypa salt
3 msk rapsolja

1. Vispa äggulor och socker snabbt.
2. Rör ner yoghurten i äggsmeten.
3.Blanda mjöl, bikarbonat och salt, rör ner mjölblandningen i smeten och tillsätt oljan. Vispa ihop till en tjock smet.
4. Stek på medelhög värme utan matfett i en teflonpanna tills pancakesen fått fin färg.

lördag 8 maj 2010

Retrosallad

Blev så sugen på att grilla och kom ihåg mammas goda grillsallad som hon lagade när man var liten, vilket vill säga någon gång under väldigt tidigt åttiotal. Det är verkligen en tidstypisk sallad, men jag tycker faktiskt att den håller än, fräsch och god. Ett tips om ni försöker er på den bara, den skall blandas ihop precis innan servering, annars blir den blöt och lite trist.

Ha en riktigt bra lördag!

Retrosallad till grillade köttbiten

5 rädisor
½ gurka
1 grönt syrligt äpple
2 tomater
½ burk gröna ärtor
1 kruka sallad
2 dl vispgrädde
1-2 msk majonnäs
½-1 tsk senap
½ tsk italiensk salladskrydda

1. Skär alla grönsaker i fina tärningar och strimla salladen tunt.
2. Vispa grädden och rör ner majonnäs, senap och salladskrydda.
3. Blanda samman grönsakerna med gräddblandningen i en stor skål.

fredag 7 maj 2010

Årets första rabarber

Har varit ute och norpat några små späda rabarberstjälkar i landet. Så idag blir det rabarber och jordgubbsmuffins till fredagsfikan. Jag tycker att detta är ett perfekt premiärrecept när man inte kan hålla sig längre utan bara måste rycka upp ett par stjälkar ur landet, eftersom det inte behövs särskilt mycket rabarber. Ljuvligt lena i smaken är de och jag har inte hört någon som inte gillar dem än.

Vad gör ni med de första rabarberna?

Rabarber- och jordgubbsmuffins

150 g smör eller margarin
2 dl ljust muscovadoråsocker
2 ägg
1 citron
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 g jordgubbar
125 g rabarber

2 dl crème fraiche
ca 1 dl citronmelissblad
3 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
jordgubbar

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Rör matfett och muscovadoråsocker smidigt. Rör ner äggen ett i taget. Skölj citronen och riv av skalet från halva citronen. Rör ner skalet, mjölken och mjölet blandat med bakpulver. Ansa och skär rabarbern i ca 1/2 cm bitar och skär jordgubbarna i mindre bitar. Vänd till sist ner rabarber och jordgubbar i smeten.
3. Klicka ner smeten i mellanstora muffinsformar.
4. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
5. Mixa hälften av crème fraichen med citronmelissbladen. Blanda i resten av crème fraiche, florsocker och vaniljsocker och vispa det tjockt med elvisp.
6. Bred toppingen på muffinsen och lägg på en jordgubbe och citronmeliss.

torsdag 6 maj 2010

Fantastiskt fusk

Jag är egentligen av princip emot hel- och halvfabrikat. Jag tycker bättre om att laga från grunden själv, så att jag vet vad som finns i maten och vad man stoppar i sig. Fast även jag gör ju givetvis undantag. Soldatens ärtsoppa är ett sådant. Det är ju inte så att man bara snor ihop en ärtsoppa, det kräver ju viss planering. Men blir man sugen på ärtsoppa så blir man, och då får han rycka in, soldaten.

Pannkakor skulle jag aldrig få för mig att köpa, dem gör jag själv på samma sätt som mamma gjorde dem, tunna och lagom gyllenbruna. Givetvis ska de serveras med hemgjord sylt, då vet man ju att det faktiskt är bär i burken....

Som det kan gå

Jag kan verkligen inte gå förbi grönsaksförsäljarna på torget utan att komma hem med något. Häromdagen fick jag syn på rödbetor och kopplade genast ihop dem med den där chévrebiten som hade blivit över och låg och väntade i kylen. När det vattnar sig i munnen på det viset har åtminstone jag mycket svårt att låta bli att handla grönsaker. Så då blev det helt enkelt kokta rödbetor med chévre, lite persilja och en gnutta flingsalt, fina grejer det.

onsdag 5 maj 2010

Fin-fin present

Kom hem till en present idag, min vänlige make hade köpt Leila Lindholms nya kokbok One More Slice till mig, mmm, vad mycket gott det fanns att hitta i den och vilka underbara bilder. Längtar ännu mer till picknickar på varma sommarängar eller middagar med släkt och vänner ljumma kvällar....


Provkika i boken här

Vanliga vardag

Vanlig vardagasmat är inte fy skam, jag gillar verkligen husmanskost, men jag tycker att det kan vara kul att variera de vanligaste rätterna. Falukorv är en av barnens absoluta favoriter och jag tycker att falukorv är helt okej om man gör något roligt med den, och faktum är att det här är ett perfekt sätt att få en och annan grönsaksbit att slinka ner både hos barnen och maken.

Falukorv Provencale

800 g falukorv i ring
½ dl Dijonsenap
½ aubergine, tunt skivad
1 zucchini, tunt skivad
2 tomater, tunt skivade
4 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk Herbes de Provence
1 dl riven parmesan
1 dl riven cheddarost

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skiva falukorven nästan hela vägen ner.
3. Bred senap och lägg aubergine, zucchini och tomat mellan var och en av skivorna.
4. Pressa ner vitlöken i olivoljan i en skål, blanda. Stryk blandningen över korven. Krydda korven med den provensalska kryddblandningen.
5. Stek korven i ugn i 20 minuter. Fördela osten över korven efter halva tiden.
6. Servera med potatismos och oliver.

tisdag 4 maj 2010

Choklad är livet

När man känner sig så där halvseg en bit in i veckan tycker jag att bästa uppmuntran en härlig chokladbomb. Jag tänker ta den iform av muffins med massor med choklad. Det här är ett av mina favoritrecept. De är hyfsat lättbakade och frostingen är lättarbetat och känns inte så fet som smörkräm kan göra. Chokladsmaken kommer verkligen fram och muffinsen är saftiga och helt oemotståndliga.

Chokladomanens chokladglaserade muffins

55 g rumsvarmt smör
115 g farinsocker
2 stora ägg
115 g vetemjöl
½ tsk bikarbonat
25 g kakao
1 ¼ dl creme fraiche

125 g mörk choklad
2 msk strösocker
1½ dl creme fraiche

1. Sätt ugnen på 180 grader. Placera 8 stora eller 12 mindre muffinsformat i en muffinsplåt (eller ställ dubbla formar på en plåt)
2. Rör smör, socker, ägg, mjöl, bikarbonat och kakao slätt med en elvisp i en stor skål. Tänk på att inte röra för länge. Vänd ner creme fraiche med en sked. Fördela smeten i pappersformarna.
3. Grädda muffinsarna i ca 20 minuter eller tills de har höjt sig och känns fasta. Låt kallna på galler.
4. Glasyr: Bryt ner choklad i en skål och smält över vattenbad. Rör om då och då. Låt chokladen svalna något. Vispa sedan ner socker och creme fraiche. Bred eller spritsa glasyren över muffinsen och ställ in i kylskåp så att glasyren stelnar innan servering. Dekorera gärna med hyvlad choklad.

måndag 3 maj 2010

Bra start på veckan

Nu har vårkänslorna kommit på riktigt, det märks om inte annat i grannskapet. Det kommer ljuvliga dofter från grillar i var och vartannat hus. Vi har minsann inte varit sämre vi. I all sin enkelhet, en köttbit, lite grönsaker och en underbar getostkräm. Vad kan man säga annat än en bra start på veckan.

Getostkräm

200 g chevré
1 dl cremefraiche
salt
peppar

Mixa getost och creme fraiche, smaka av med salt och peppar.

Servera tex till bröd och tomater eller kötträtter

söndag 2 maj 2010

Perfekt på picknicken

Vad kan passa bättre på en picknick än en flaska god äppelmust. Kiviks musteri har tagit fram ett par olika äppelmuster i 75 cl flaska. Fantastiskt goda och lite roligare att ha med sig än saft på flaska. Eller varför inte använda den som alkholfritt alternativ till maten på sommarens fester.

Musten finns att köpa hos Systembolaget med artikel nr 95769 och kostar 33kr för en flaska, ett kap helt enkelt.





Är man dessutom rojalist kommer man att kunna köpa bröllopsmust i olika utförande med brudparets monogram. Tycker faktiskt att de är riktigt fina flaskor, vad tycker ni?

Äta ute

Idag ska jag minsann äta utomhus, nu är det maj, solen skiner och det är inte jättekallt. Nu får det bli till att duka upp lunchen på altanen. En snabb och fräsch sallad känns som en kanonbra idé för att få en känsla av sommar. Dessutom en promenad på jakt efter lite nya vitsippor att sätta på bordet. Jag älskar våren.

Krispig bacon- och spenatsallad

1 pkt bacon (140 g)

1 påse pinjenötter (50 g)
1 påse färsk spenat
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 rödlök, strimlad

5 soltorkade tomater i olja, strimlade
brödkrutonger
parme
sanost, grovriven

1 msk dijonsenap
1 tsk socker
salt
vitpeppar
1½ msk balsamvinäger
¾ dl olivolja
vatten


1. Klipp baconet och fräs det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Rosta pinjenötterna gyllenbruna i en torr och het stekpanna.
2. Blanda bacon och spenat med vitlök, rödlök och soltorkade tomater i en skål.
3. Blanda senap, socker, salt, peppar och vinäger i en skål, tillsätt olivoljan i en tunn stråle under vispning. Späd med lite vatten. Ringla vinägretten över salladen. Rör om försiktigt.

4. Garnera med krutonger, pinjenötter och parmesan.

lördag 1 maj 2010

Klassiker

Fick för mig att laga ugnspannkaka häromdagen. Snacka om klassiker, dessutom så himla gott. Strör man dessutom över lite bär, så är det nästan som att äta efterrätt till huvudrätt. Barnen blev mäkta glada när de insåg vad som vankades till middag. Vardagslyx för små människor!

Varma blåbärspannkakor med grädde

8 dl mjölk
3 dl vetemjöl
4 ägg
½ tsk salt
50 g smör, smält och brynt
2 dl blåbär

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Vispa ihop mjöl och mjölk. Tillsätt ägg, salt och smör.
3. Häll i en smord långpanna. Strö på blåbär och en nypa socker.
4. Grädda i 20-25 minuter eller tills pannkakan stelnat. Servera med socker och en klick lättvispad grädde.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails