torsdag 25 april 2013

Får man föreslå fisk

Vad kan vara godare än en en vårfräsch fiskrätt. Vad sägs om strömming grillad i ugnen med en fräsch tomatsallad. Perfekt vardagsmat som är löjligt lättlagad och dessutom faktiskt känns ganska lyxig. Brödet suger upp dressingen och gör salladen så där fyllig och ganska matig.

Den här rätten kommer jag definitivt servera ute i vår pergola till sommaren någon varm och solig dag. Oj vad jag längtar....





Grillad strömming med toscansk brödsallad

1 knivsudd saffran
½ purjolök
½ röd pepparfrukt
1 lite knippa slätbladig persilja
½ tsk fänkålsfrön
2 citroner
olivolja
600 g strömmingsfiléer
4 skivor bacon

½ ciabatta
1 vitlöksklyfta
4 sardiner
olivolja
3 msk balsamvinäger
800 g tomater, olika färger
½ purjolök
1 kruka basilika
1 msk kapris
200 g inlagd rosad paprika
50 g fetaost

1. Sätt ugnen på grill och hög värme
2. Lägg saffran, purjolök, pepparfrukt, persilja och saften från 1 citron, 1 msk olivolja, lite salt och svartpeppar i en mixer. Kör på pulsläge till en grovkorning gröt. Bred ut gröten i en långpanna. Klipp fenan av strömmingen och lägg filéerna i långpannan med köttsidan ner. Lägg baconet mellan fiskbitarna och grilla i ugnen tills allt är knaprigt och fått fin färg (8-10 min)
3. Skär ciabattan i 2 cm tjocka skivor och stek i lite olja i en stekpanna tills den är knaprig.
4. Skala vitlöken och lägg i mixern tillsammans med sardiner, olivolja, balsamvinäger och hälften av tomaterna, ¼ purjolök och hälften av basilikan. Kör till en slät dressing och smaka av med salt och peppar. Häll över i en stor skål.
5. Tillsätt kapris i skålen, skär paprikan grovt och lägg även i den i skålen. Bryt ciabattan i mindre bitar och lägg i skålen, rör ihop. Skär de sista tomaterna i kvartar eller halvor, skiva purjolöken tunt och tillsätt. Repa de sista basilikabladen och strö över salladen. Smula över fetaosten och ringla över lite olivolja. Servera tillsammans med strömmingen och citronklyftor.

1 kommentar:

  1. Vilka bra recept du har. Jag blir hungrig när jag läser - vilket väl är meningen!
    Den här strömmingen ska jag testa någon gång, frågan är bara om jag får med resten av familjen...
    Ett annat strömmingsrecept som funkar superbra är att marinera strömmingen i äggula och lättvispad grädde innan man panerar och steker den. Marineringen gör strömmingen mildare i smaken och vitare i köttet.
    /Roland

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails