söndag 9 september 2012

Sunday supper

Jösses vad dagarna, veckorna och helgerna går fort. Vi håller på för fullt med att få ordning på lite grejer i trädgården innan det kanske kommer snö. Så här grävs bort gräsmatta, skottas jord och grus, läggs marksten och planteras. Men det blir nog bra när det är klart. Därav min frånvaro, all ledig tid har snudd på tillbringats i trädgården.

I fredags kom J hem med en massa rådjurskött, så nu gäller det att gnugga geniknölarna och hitta recept på roliga sätt att tillaga köttet. Idag använde vi en del av färsen till en söndagsmiddag som hette duga!

Smaklig spis!




Smördegsinbakad rådjursfärs med kantareller, stekt brysselkål och rödvinssky


500 g rådjursfärs
1 ägg
200 g kantareller smörsteka med lök
salt
peppar
½ dl grädde
4 smördegsplattor ca 10 x 20cm
1 uppvispat ägg

400 g brysselkål (förvälld)
1 liten gul lök hackad
1 pkt bacon, strimlat
smör till stekning
salt
peppar

1 liten gul lök, hackad
1 liten morot, hackad
1 lagerblad
1 kvist timjan
2 dl rödvin
½ dl viltfond
2½ dl vatten
maizena
salt
peppar

1. Blanda färsen med ägget. Krydda med salt och peppar.
2. Hacka de stekta kantarellerna grovt. Rör grädden och kantarellerna i färsen.
3. Blanda väl och fördela färsen på smördegen. Pensla kanterna med ägg och vik ihop. Nagga kanterna med en gaffel så de håller ihop. Pensla med ägg och grädda i ugn 200 grader ca 10-15 min.
4. Såsen: bryn lök och morot i lite olja slå på vinet, fonden och vattnet. Låt koka tills 3 dl återstår. Red med maizena till lagom konsistens smaka av med salt och peppar. Sila bort lök och morot
5. Stek brysselkål, lök och bacon i lite smör. Krydda med salt och peppar

1 kommentar:

  1. Sådan lyx att får hem en massa rådjurskött. Berra jagar så lite numera så hos oss är det riktig delikatess. Detta låter jättegott.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails