torsdag 13 september 2012

Skåpmat

Ibland hittar man både det ena och det andra när man gör en inventering i kylen. Här hittade jag en massa rotfrukter och fänkål som skulle hamnat i en fiskrätt men som aldrig blev tillagade (fisken hamnade i en soppa istället). Så det fick helt enkelt bli skåpmat idag. Lite av varje med en god getostkräm till.

Inte illa!




Citron- och timjanmarinerad kyckling med ugnsrostade rotsaker

4 kycklingfiléer
1½ citron, rivet skal + saft
1 kruka timjan (hackad)
½ dl japansk soja
smör
salt
peppar

5-6 stora potatisar
3 stora morötter
½ kålrot
2 små fänkål
½ vitlök i klyftor
olivolja
flytande honung
flingsalt
svartpeppar

150 g chèvre
3 dl grekisk yoghurt

1. Banka ut kycklingfiléerna lätt med handen, dela i två delar om de är stora. Lägg filéerna i en skål och blanda ner rivet citronskal, soja och timjan. Pressa över citronsaft och vänd runt. Plasta in och marinera i kylskåpet minst 2 timmar, gärna längre.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i grova bitar. Gör likadant med morötterna och kålroten. Ansa fänkålen och skär den i grova strimlor.Skala vitlöksklyftorna. Lägg allt i en långpanna eller ugnsfast form och ringla över rikligt med olivolja och flytande honung. Rör om och krydda. Ugnsbaka i ca 50 minuter tills rotsakerna är mjuka.
3. Ta bort kanterna på chévren. Smula sosten och blanda med yoghurten. Använd gärna mixerstav.
4. Stek kycklingen i het panna några minuter på varje sida. Kontrollera så att de är genomstekta. Salta och peppra.
5. Servera med de ugnsrostade grönsakerna och toppa med chèvrekrämen. Garnera med en timjankvist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails