torsdag 7 april 2011

Morgonstund har macka i mun

Jag är en riktig frukostmänniska, precis som mina barn. Att sitta länge och äta frukost, gärna med nybakat bröd är höjden av lycka. På helgerna försöker vi alltid ha minst en långfrukost, ok, man blir hyfsat sen i starten den dagen, men man blir å andra sidan på ett ovanligt gott humör hela dagen.

Har varit hemma med små sjuklingar i två dagar och riktig frukost det måste man äta för att bli frisk, eller hur. Då är det bra att kunna sno ihop ett smaskigt frukostbröd direkt på morgonen som inte behöver jäsa långa stunder. Birkes är toppen och känns som om de platsade på en hotellfrukost. Kanske något att baka till helgen?


Birkes

250 g vetemjöl
125 g smör
35 g jäst
1 ¼ dl mjölk
1½ tsk socker
½ tsk salt

ägg till pensling
vallmofrö

1. Smula ner smöret i mjölet.
2. Rör ut jästen i kall mjölk och häll den över mjölblandningen. Tillsätt socker och salt.
3. Arbeta degen smidig. Degen skall inte jäsa.
4. Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till 16 x 16 cm och gör ett treslag (vik åt samma håll i tre lager)
5. Dela varje del i 4 delar med en kniv.
6. Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
7. Pensla med ägg och strö över vallmofrö
8. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 15 minuter

3 kommentarer:

  1. Nygräddat bröd till frukost är så gott! Birkes ser smaskens ut :)

    SvaraRadera
  2. Birkes var helt nytt för mig! Blir degen lite som i gifflar? Vikningen ser jättesnygg ut!

    SvaraRadera
  3. Vad gott det ser ut. Nybakt bröd till frukost är ju toppen, det blir det hemma hos oss också ibland.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails