söndag 30 januari 2011

Vilken härlig dag!

Ännu en dag med strålande solsken. Man kan inte annat än att känna sig lycklig när man sticker ut näsan och hör takdropp. Jag tänker ta med familjen ut på långpromenad idag också, dessutom tror jag helt bestämt att en termos med varm choklad och en påse bullar får göra oss sällskap den här gången.

Tänker mig att sätta en gryta på kokning när vi går ut så den är klar när vi kommer hem. Nu låter det värre än det är, jag tänker stoppa in min emaljgryta i ugnen så får den stå där och puttra, det känns mycket säkrare än att låta den stå på spisen. Långkok är helt underbara, man hinner ju med så mycket annat under tiden man lagar mat. Och hur gott är det inte sen.

Vilket är ert favorit långkok?



Lamm med tomater, kronärtskockor och oliver

4 msk grekisk yoghurt
1 citron, rivet skal
2 vitlöksklyftor, pressade
3 msk olivolja
1 tsk mald spiskummin
700 g lammkött, tärnat

1 gul lök, skivad
1½ dl torrt vitt vin
450 g tomater, grovhackade
1 msk tomatpuré
1 krm socker
1 tsk torkad oregano
2 lagerblad
85 g Kalamataoliver
400g konserverade kronärtskockshjärtan, avrunna och delade i halvor
salt
peppar

1. Häll yoghurt, citronskal, vitlök, 1 msk olivolja samt spiskummin i en stor skål och blanda. Smaka av med salt och peppar. Lägg i lammköttet och vänd så att det täcks av blandningen. Täck över skålen och marinera köttet i minst en timme.
2. Hetta upp 1 msk olivolja i en stor gryta. Lägg i köttet i omgångar och bryn det runt om, ca 5 minuter. Rör flitigt under tiden. Lyft upp köttet med en hålslev. Häll den sista matskeden olja i grytan och lägg i löken. Stek den i 5 minuter eller tills den är mjuk.
3. Häll vinet i grytan, rör så att alla glaserade bitar i botten lossnar och koka upp. Sänk värmen och lägg tillbaka köttet. Blanda sedan i tomater, tomatpuré, socker, oregano och lagerblad.
4. Lägg ett lock på grytan och sjud i 1½ timme eller tills lammköttet är mört, Rör ner oliver och kronärtskockshjärtan och sjud i ytterligare 10 minuter. Servera grytan varm.

1 kommentar:

  1. Gud vad gott det låter. Härligt med långkok på söndagen. Jag gillar i stort sett alla långkok, för man får så mört kött.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails