fredag 30 april 2010

Valborg

Idag skall här firas! Det är något visst med valborg, då kommer våren på riktigt tycker jag. Vi brukar fira med Js syster, knytkalas blir det idag med mycket smaskigt. Vad äter ni på Valborg?
Jag tänkte bidra med en del plockmat, en couscous sallad och en alldeles ljuvlig glassdessert.
Receptet är en något modifierad variant på en dansk dessert, och hur god som helst.

Ljuvlig glassdessert

200 g vetemjöl
100 g mörk choklad
150 g smör
75 g socker
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1½ dl vispgrädde

6 äggulor
200 g socker
5 dl vispgrädde
500 g frysta bär

färska bär
florsocker

1. Sätt ugnen på 160 grader (varmluft 150 grader).
2. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
3. Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn
4. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
5. Vispa socker och smör luftigt i en annan skål. Rör i äggen ett i taget.
6. Rör i den smälta chokladen och grädden. Vänd till sist i mjölblandningen.
7. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter.
8. Låt kakan kallna helt.
9. Vispa äggulor och socker till parfaiten vitt och pösigt.
10. Låt de frusna bären tina i påsen. Vispa ner saften från bären i ägoblandningen.
11. Mixa bären till önskad konsistens.
12. Vispa grädden lätt och vänd ner den samt bären i ägoblandningen.
13. Slå smeten i långpannan över kakan. Frys kakan i minst 12 timmar.
14. Dekorera med färska bär och pudra över florsocker.

1 kommentar:

  1. Vilken perfekt efterrätt till fest opm man är ett gäng, ska lägga det där på minnet!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails