måndag 27 augusti 2012

Minimal insats - maximal smak

Jag är verkligen förtjust i långkok och kött som får stekas sakta. Smaken blir så mycket bättre. Dessutom brukar arbetsinsatsen vara väldigt begränsad, även om tillagningstiden är desto längre. Men den här rätten den sköter sig liksom själv när man puttat in den i ugnen.

Receptet kommer från Jamie Olivers första bok med temat "mat för hela året", måste nog pallra mig iväg och inhandla den nya. Jamie är ju en solklar favorit bland Tv-kockar, han lagar precis sådan mat jag gillar. Enkelt men med mycket smak. Mums!




Fläskkarré med cannellinigratäng

1½ kg fläskkarré
1 msk smör
4 sardellfiléer, skurna i 3 bitar
rivet skal av 1 citron
3 kvistar rosmarin, bladen repade
olivolja
1 hel vitlök, delad i klyftor
2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong
salt
peppar

3 medelstora purjolökar
1 msk smör
1 kvist timjan, bladen repade
1 burk krossade tomater (400 g)
1 burk cannellinibönor (400 g), avrunna
1½ dl crème fraiche
salt
peppar
100 g riven ost

1. Värm ugnen till 220 grader. Gör små snitt i köttet och pressa in en röra bestående av smör, en bit sardell, lite citronskal och ett par rosmarinblad i varje snitt. Droppa över olivolja och gnid in köttet med salt och nymalen svartpeppar. Lägg köttet i en ugnssäker form med höga kanter eller en långpanna och ugnsstek den i 30 minuter.
2. Tag ut köttet ur ugnen och ös det med fettet från formen. Lyft upp köttet, lägg vitlök i botten av formen. Lägg tillbaka köttet ovanpå vitlöken och häll på vin och buljong. Lägg på ett tättslutande lock eller täck med folie. Sänk ugnsvärmen till 180 grader och ställ in formen i ytterligare 1 timma.
3. Gör cannellinigratängen: Ansa purjolökarna och skär dem i bitar, skölj dem och låt rinna av. Ställ en kastrull på medelvärme, lägg i smör, purjolök och timjan och fräs försiktigt så att purjon blir riktigt mjuk utan att ta färg. Tillsätt tomaterna och låt puttra i ett par minuter, häll sedan i bönorna. Vänd ner crème fraiche, salta och peppra och lägg över i en ugnssäker form. Strö över ost och gratinera i ugnen tillsammans med köttet de sista 40 minuterna.
4. Ös köttet när det har stått i ugnen i en timma med vitlöken, och låt det steka i ytterligare 30 minuter så att det glaseras. Skär upp köttet i tjocka skivor och servera med böngratängen

1 kommentar:

  1. Låter mycket gott. Men det brukar maten bli när Jamie varit med på ett hörn :-)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails