tisdag 30 augusti 2011

Vad gör man

Vad gör man när man är hemma för vård av barn och barnet i fråga ligger och sover? Jo, man passar på att koka ketchup. Ett projekt som tar sin tid och är lite meckigt, men jag lovar det är väl värt mödan.

Allra godast blir det givetvis om man använder riktigt röda och goda egenodlade tomater, men har man inte det så går det finfint med köpta tomater. Jag hade turen att komma över riktigt fina tomater härom dagen, nu är det ju dessutom tomatsäsong och man kan köpa tomater till riktigt bra pris. Så köp en kasse tomater och plocka fram grytan, det går inte att köpa så här god ketchup.

Tomatketchup

1 stor rödlök, grovhackad
1 fänkål grovhackad
4 vitlöksklyftor, kivade
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 röd paprika grovhackad
1 kruka basilika, stjälkarna hackade, bladen hela
1 msk korianderfrön
2 hela kryddnejlikor
1 tsk nymalen svartpeppar
flingsalt

2 kg tomater, grovhackade
5 dl vatten
2 dl rödvinsvinäger
120 g råsocker

1.Lägg alla grönsaker utom tomater i en stor, tjockbottnad kastrull. Tillsätt olivolja, vitlök, chili, basilikastjälkar, korianderfrön och kryddnejlika. Krydda med peppar och en rejäl nypa salt.
2. Låt puttra sakta på låg värme tills ingredienserna har mjuknat, 10-15 min. Rör om då och då. Tillsätt tomater och 5 dl vatten. Låt koka upp och koka sakta tills hälften av vätskan kokat bort.
3. Tillsätt basilikablad och kör sedan såsen i matberedare eller mixa med stavmixer. Pressa sedan två gånger genom en sil så att såsen blir len och blank.

4. Häll upp såsen i en ren kastrull och tillsätt vinäger och socker. Koka på medelvärme till såsen har reducerats till ketchupkonsistens. Justera kryddningen efter smak.
5. Häll upp på steriliserade flaskor med hjälp av en steriliserad tratt. Förslut flaskorna omedelbart. Förvara mörkt och svalt tills de skall användas.

Ketchupen håller sig minst ett halvår.


4 kommentarer:

  1. Så härligt med egen ketchup, man vet ju precis vad man får i flaskan. Det måste vi ju bara göra, perfekt till Håkans hemgjorda korvar som gjordes idag!

    SvaraRadera
  2. Mums : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Egen ketchup, respect! Det vill jag också testa!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails