måndag 21 februari 2011

Helgens rester i ny skepnad

Hos oss är tacos typisk helgmat när barnen får bestämma, och varje gång blir det en massa köttfärs över. Jag har ju bestämt mig för att försöka minska mängden mat som slängs (läste en riktigt deprimerande artikel om hur mycket mat vi slänger i Sverige). Nu försöker jag alltså hitta ett användningsområde till eventuella rester. Tidigare har i alla fall jag varit helt hopplös med att slänga överbliven tacoköttfärs utifrån tanken att "den äter vi inte upp ändå".

Nu fick det bli en paj av resterna, den går finfint att frysa om man gräddar den utan tomater och ost och fryser in den omedelbart. När man tinat den är det bara att toppa med tomater och ost och gratinera en stund.

Nu är jag således mätt i magen och nöjd med att inte ha slängt mat i onödan.

Ha en finfin kväll!


Tacopaj

3 dl dinkelmjöl
150 g smör
3 msk kallt vatten
½ tsk salt

400 g nötfärs
1 påse taco krydda
1½ dl vatten
2 msk jalapeños
3 ägg
2 dl mjölk
3 tomater
3 dl riven ost

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila kallt en stund. Tryck ut degen i en smord pajform. Förgrädda pajskalet cirka 10 min.
2. Bryn köttfärsen i lite smör eller olja. Tillsätt kryddmix och vattnet. Rör om. Låt sjuda på svag värme 10-15 min eller tills vattnet kokat in. Rör om då och då. Tillsätt jalapeños.
3. Lägg köttfärsfyllningen i pajskalet och häll över äggstanningen. Skiva tomaterna. Fördela tomatskivorna ovanpå och strö över osten.
4. Grädda pajen i 10-15 min eller tills osten smält och fått fin färg. Servera med sallad och en klick gräddfil.


2 kommentarer:

  1. God paj! När vi äter tacos på kvällen så brukar vi ha överbliven köttfärs till tacolunch nästa dag. Jag älskar tacos och äter det gärna dagen efter också. :-) Eller så använder vi färsen till att göra varma mackor (exempelvis parisare --> http://fridaskok.wordpress.com/2009/03/15/vara-parisare/), det är jättegott!

    SvaraRadera
  2. Ojojoj, ser riktigt gott ut! Mums!!!! =D Kram Madde

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails