lördag 13 november 2010

Marocko on my mind

Oj vad jag blev sugen på att åka till Marocko tidigare idag när det regnade och slaskade som värst ute. Tänk vad mysigt att få strosa runt på marknaderna och köpa kryddor och frukter. Sätta sig på något café och dricka te och äta löjligt söta bakverk eller bara sippa på lite nypressad apelsinjuice.

Jag ångrar att jag inte hade större resväska med mig när vi var i Marocko, för oj, där kunde man ha handlat en massa bra att ha saker, som fat, skålar, glas eller varför inte en riktig tagine.

Maten i Marocko är ju helt underbar också, idag blir kan det hända att det blir något a lá Marocko på tallriken och ett försök att övertala J om att det är just dit nästa semester skall gå.


Couscous Marrakech

300g benfritt lammkött
½ kyckling
1 gul lök
2 msk matolja
1 tsk salt
½ tsk koriander
½ tsk chilipeppar
½ pkt saffran
½ tsk stött spiskummin
4 dl vatten
½ squash i skivor
2 morötter, skalade och skurna i bitar
1 grön paprika i strimlor
2 tomater i klyftor

4 dl vatten
4 dl couscous
1 tsk salt
2 msk matolja

1. Skär lammköttet i 3 cm stora bitar och kycklingen i 4-5 delar. Skala och hacka löken. Värm oljan till medelvärme i en gryta. Bryn kycklingbitarna och lammköttet runt om tills det fått fin färg. Lägg i lök och alla kryddor och låt det fräsa 2-3 minuter. Häll på vattnet, lägg på locket och låt grytan koka i 30 minuter.
2. Laga under tiden couscousen. Koka upp vattnet med saltet och hälften av oljan. Lägg i couscousen, lägg på locket och ställ kastrullen bredvid plattan. Låt grynen svälla i 6 minuter tills allt vatten är borta. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör grynen fluffiga med resten av oljan.
3. Lägg squash, morötter och paprika i köttgrytan och koka allt ytterligare 10 minuter. Lägg i tomaterna och koka ½ minut till.
4. Lägg couscousen på ett stort fat och gör en grop i mitten. Lägg på kött, kyckling och grönsaker och häll över lite av såsen. Servera resten av såsen separat.

1 kommentar:

  1. Hej Anna! Har precis slagit sönder mitt fantastiska marockanska fat som mina föräldrar snällt släpat hem från Marocko. Ser exakt likadant ut som ditt blåa fat (det som går att se av det). Har du köpt det i Sverige?? Carina

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails