tisdag 16 november 2010

Fish and chips

Vad tror ni om att käka fisk på tisdagar? Jag menar, torsdag är ju sopp-dag, så varför inte göra det väldigt enkelt för sig och ha en fisk-dag, en kyckling-dag och en kött-dag också. Eller kanske inte, det kan ju vara som så att man råkar vilja ha kyckling på fiskdagen och blir ju allt upp och ner. Nej, det får nog även i fortsättningen bli så att menyn styrs av vad magen råkar vara sugen på .
Idag bjuds klassisk snabbmat i hemma-tappning, och jag måste väl erkänna att det inte är världens snabbaste mat att laga, men oj så gott. Ärtmoset är definitivt pricken över i.


Fish and chips

solrosolja till fritering
½ tsk flingsalt
1 tsk nymald svartpeppar
225 g benfri vit fiskfilé
3 ¾ dl vetemjöl
3 dl kall öl
3 rågade tsk bakpulver
1 kg potatis, skalad och skuren i stavar

1. Häll solrosoljan i fritösen eller en stor stekpanna och värm den till knappt 200 grader. Blanda salt och peppar och krydda fiskfiléerna på båda sidorna. Det hjälper till att dra ut överflödigt vatten och gör fisken extra köttig.
2. Vispa samman mjöl, öl och bakpulver tills det är blankt. Smeten ska vara som halvvispad grädde ( den ska fastna på det du doppar i den).
3. Pudra lite mjöl på varje fiskfilé, doppa den sedan i smeten och låt överflödet rinna av. Håll filéerna i en a änden och sänk ner dem, en efter en, hur många beror på storleken på fritösen eller stekpannan. Fritera i ca 4 minuter tills de är gyllenbruna och frasiga.
4. Under tiden koka potatisstavarna i lättsaltat vatten i 4-5 minuter tills de är mjuka men behåller formen, låt rinna av i ett durkslag och låt dem ånga tills de är helt torra. Fritera i oljan som fisken friterades i tills de är gyllene och frasiga.
5. Medan potatisen friteras lägg fiskfiléerna på en plåt och ställ dem i ugnen på ca 75 grader. När potatisen är klar, låt den rinna av på hushållspapper. Salta och servera med ärtmos.


Ärtmos

50 g smör
4 dl gröna ärtor
1-2 msk citronsaft
flingsalt
svartpeppar

1. Lägg smöret och ärtorna i en kastrull. Lägg på lock och sjud i ca 10 minuter
2. Tillsätt citronsaft och smaka ac med salt och peppar.
3. Mosa ärtorna i en matberedare eller för hand med en potatisstör tills det blivit ett ganska tjockt mos.
4. Håll varmt till servering



2 kommentarer:

  1. Ärtmoset måste jag nog prova. :-)

    SvaraRadera
  2. Aaaaanna, jag döööör, jag blir så fruktansvärt sugen när jag ser dina matbilder. Du verkar helt jäkla grym på det här med bak och mat. Kan inte du bjuda mig på mat någon gång??? *blink blink blink* ;)

    Har du hittat något rar liten bakpulverburk ännu?

    Kram kram
    Madde

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails