torsdag 1 juli 2010

Frukost i det fria!

Finns det något som medför större njutning än att få tassa upp på morgonen, dra på sig morgonrocken och duka upp frukosten ute. Jag kan till och med tänka mig att gå upp riktigt tidigt sätta en deg på jäsning och ta en kopp te ute medan brödet väntar. Under min semester ska jag minsann äta frukost ute varje dag det är möjligt, och bara njuta.

Havrerutor

50 g jäst
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 msk brun farin
1 msk salt
2 dl havregryn
1 l rågsikt
4 dl vetemjöl

vatten
½ dl havregryn

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm, 37°.
2. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, olja, farin, salt, havregryn, rågsikt och 2 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Tryck ut degen i en väl smord långpanna, ca 30x40 cm. Skär degen i 18 rutor med en degskrapa och nagga degen med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 225°.
5. Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet mitt i ugnen ca 18 min. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.

2 kommentarer:

  1. Ser ut som det brödet jag älskar att äta men som jag köper i butiken. Måste provas. Tack för receptet!

    SvaraRadera
  2. Det här låter som ett enkelt och gott bröd! :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails