tisdag 13 september 2011

Höstrusk

Vinden viner och regnet öser ner, man kan deppa ihop för mindre. Men inte jag, inte idag. Åkte hem från jobbet och drog i gång ett långkok för att ha något varmt och mustigt att pigga upp mig med i höstrusket.

Långkok är egentligen hur bra som helst. Fixa ihop grejerna, sätt grytan på plattan och hitta på nåt annat kul, eller produktivt och efter ett par timmar så var maten helt plötsligt klar.

Hur tacklar ni höststormarna och ruskvädret?


Boeuf bourguignon

1 kg grytbitar av nöt
50 g smör
1½ msk flingsalt
1 tsk svartpeppar
3 skivade vitlöksklyftor
4 dl rödvin
2 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
200 g rotselleri i bita
3 morötter skivade

150 g strimlat bacon
250 g champinjoner
250 g gula steklökar

1. Bryn grytbitarna i omgångar i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg köttet i en gryta. Tillsätt vitlök, 3 deciliter vin, vatten, tomatpuré, lagerblad, morötter och rotselleri. Lägg på locket och låt småkoka en timme.
2. Stek bacon, champinjoner och lök i en stekpanna tills alltsammans fått färg. Vänd ner blandningen i grytan och tillsätt eventuellt 1 deciliter vin.
3. Koka ytterligare 30 minuter eller längre, tills köttet är riktigt mört.

2 kommentarer:

  1. Vi har inte haft jättemycket höstrusk. Fast sommaren den är ju slut. Det är helt annan luft nu. Så på jag har fått acceptera att det trots allt är höst och då blir man sugen på lite höstig mat.

    SvaraRadera
  2. Ja nå er høsten virkelig her, da passer denne gryten perfekt

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails