söndag 18 juli 2010

Söndagsmiddag

Idag slog vi på stort och gjorde en riktig gammaldags söndagsmiddag. Skinkstek, kokt potatis, brunsås, gelé och sist men inte minst pressgurka. Jag verkligen älskar pressgurka, antagligen för att jag så tydligt minns när min mormor serverade det till middagen när jag var liten. Idag kom därför samma lilla skål som gurkan serverades i hos mormor väl till pass när vi ställde till med söndagsmiddag och hade svärfar på besök. Undrar varför jag inte gör pressgurka oftare, det är ju så enkelt och så himla gott.

Pressgurka

1 gurka
3 krm salt
2 msk ättika (12%)
1 dl vatten
1½ -2 msk socker
2-3 msk hackad persilja


1. Skiva gurkan tunt med osthyvel
2. Blanda gurkskivorna med salt i en skål. Lägg ett fat och en tyngd över i 30 minuter, häll av spadet.
3. Gör en lag av ättiksprit , vatten, socker och finklippt persilja. Rör tills sockret löst sig.
4. Lägg gurkan i en skål och häll lagen över, blanda runt. Låt stå någon timme före servering.

5 kommentarer:

  1. Ååå det är ju så gott med denna maträtt. Pressgurka är ju ett måste till :)
    Själv ska jag ta tag i kvällsmålet alldeles snart.
    Ha en fin kväll, kram

    SvaraRadera
  2. Hej! Ja, men oj så gott med gurka, mmmm. Skålen var ju väldigt söt också, inte helt fel. Vad myssigt med familjemiddag. själv känner jag mig lite hängig och har bara ätit lite yogurt idag. Har inte ens haft fikalust och då är det knas, hehe.

    Kram kram
    Madeleine

    SvaraRadera
  3. Älskar söndagar och söndasgmiddagar! Pressgurka är en favorit!
    Skriver själv om mat på http://www.ica.se/Recept-Mat/Bloggar/Bara-Sara/

    SvaraRadera
  4. Ska testa det här receptet senare i veckan. Titta gärna in på min blogg, jag har gett dig en award :) Mvh. Malin på malins-mat.com

    SvaraRadera
  5. Älskar pressgurka! Ett helt fantastiskt tillbehör till husmanskost! Jag brukar inte hälla av gurkvattnet utan använda det istället för att tillsätta vatten, så blir det ännu mer gurksmak!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails